El judo es una art marcial molt estesa arreu del món i que la poden practicar tot tipus de persones, de totes les edats i persones amb problemes físics com gent amb deficiències visuals.
En el judo per deficients visuals a nivell competitiu, no es fan distincions entre el grau de la ceguesa dels competidors, així que pot competir una persona cega totalment amb alguna d’altra que no ho sigui del tot.
Les principals diferències en competició entre un combat de deficients visuals i un de normal, és que en el combat per a deficients visuals, aquests, hauran de començar el combat agafats del kumi-kata, per tal de tenir constància d’on és el contrincant, i cada cop que es deixin anar l’arbitre aturarà el combat per tornar-los a ajuntar.
En quant a categories, es divideix en masculí i femení, i a partir d’aquí es divideix en diferents pesos, que són els mateixos que en una competició per a no deficients visuals i que estan establerts per la Federació Internacional de Judo (IJF).
- Els pesos masculins són: -60kg, -66kg, -73kg, -81kg, -90kg, -100kg i +100kg.
- Els pesos femenins són: -48kg, -52kg, -57kg, -63kg, -70kg, -78kg i +78kg.
Està dividit en 3 categoríes: B1, B2 i B3.
- La categoria B1, inclou aquelles persones que no puguin percebre la llum fins a aquelles que no puguin distingir la forma d’una mà a qualsevol distància.
- La categoria B2, inclou aquelles persones que puguin distingir una mà fins a aquelles que tinguin un camp de visió d’un angle menor de 5 graus.
- La categoria B3, inclou aquelles persones que tinguin un angle de visió entre 5 i 20 graus.
Marta Arce |
El judoka de la categoria B1, haurà de portar cosit a cada màniga un cercle vermell de 7cm de diàmetre per tal que l’àrbitre pugui aplicar les normes correctament i si el judoka també és sord, haurà de dur un cercle blau de les mateixes mesures a l’esquena.
En el cas que el judoka sigui sord i cec, per indicar la puntuació, l’àrbitre en un matte, haurà de marcar a la mà dels judokes que estan competint la puntuació que ell hagi indicat, tant sigui una penalització (shido) com si és una puntuació. Per exemple: si és shido l’àrbitre toca amb el dit la mà del competidor en un matte. I si és yuko l’àrbitre li dibuixa una Y a la mà que representaria un yuko.
A continuació us deixem un video d'un combat paralímpic de la judoka Carmen Herrera.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Si us plau encara que escriguis com a ANÒNIM escriu el teu nom a baix.
Gràcies info@judoyuko.com